Dit is onze

HISTORIE

Het is 14 november 1887

De cricketclubs RUN, Amstels en Progress slaan de handen ineen om te zoeken naar een sportieve invulling voor de cricketloze wintermaanden. De oplossing werd gevonden in het uit Engeland overgewaaide voetbalspel. De drie clubs besloten tot de oprichting van R.A.P., geformeerd uit de eerste letters van de drie cricketclubs. Afwisselend speelde R.A.P. in de Amsterdamse Watergraafsmeer, op een veld gelegen achter de hoeve Oud-Roosenburgh of op het slechte terrein aan de Schagerlaan.

R.A.P. is van uiterst grote waarde geweest voor het voetbal in Nederland. Eind 1889 is de oprichting van de huidige KNVB. Een van de oprichters is R.A.P. In de jaren 1892 tot 1899 is R.A.P. de succesvolste club van Nederland en behaalt liefst vijf landstitels. Het staat hierdoor in de ‘eeuwige ranglijst’ nog steeds op een fraaie zesde plaats, achter Ajax, PSV, Feyenoord, HVV en Sparta. Door het kampioenschap in 1898 staat R.A.P. voor altijd te boek als de eerste officiële Nederlandse kampioen, behaald door een 4-2 zege in de beslissingswedstrijd tegen het Arnhemse Vitesse. In 1899 werd de titel geprolongeerd tegen het Enschedese PW (Prinses Wilhelmina) en door het winnen van de KNVB beker in hetzelfde jaar tegen het Haagse HVV is R.A.P. tevens de eerste winnaar van de huidige KNVB beker. R.A.P. is dus ook de eerste vereniging die de Nederlandse ‘dubbel’ wint.

Titelprolongatie

Titelprolongatie

Het landskampioenschap in 1899 werd beslist door een thuis- en uitwedstrijd. De kampioen van district West (R.A.P.) tegen de kampioen van district Oost PW (Prinses Wilhelmina). R.A.P. zegeviert op 4 april 1899 thuis met 3-2 en wint op 23 april 1899 in Enschede met 1-2. Door deze beide overwinningen prolongeerde R.A.P. haar landstitel uit 1898. Op de foto van 23 april 1899 poseren gebroederlijk de teams van kampioen R.A.P. en finalist PW.
Het eerste elftal in het seizoen 1898-1899
Het veld op het terrein van Oud Roosenburgh omstreeks 1911
De wedstrijd RAP – Sparta (2-1) werd in 1899 bezocht door bijna 3500 belangstellenden
De uitreiking van de KNVB Beker in 1899
De posteraankondiging van de jubileumwedstrijden van RAP
Freek Rous als sv RAP-speler aan de Schagerlaan

De honger naar nog meer voetbalsucces was voor R.A.P. nog niet gestild. In 1900 werd in Brussel aan een internationaal toernooi deelgenomen, met als inzet het Europese kampioenschap. In de finale trof R.A.P. weer HVV uit Den Haag en sloot het Nederlandse onderonsje, na een 0-1 achterstand met rust, af met een 2-1 zege. Door deze zege mocht R.A.P. zich ook de allereerste Europese kampioen noemen. Na de eerste officiële landstitel, het veroveren van de eerste KNVB beker, de ‘dubbel’ en het behalen van de eerste Europese titel mag gerust worden gesteld: R.A.P. ‘als eerste de beste’. Na de gloriejaren gaat het snel bergafwaarts met R.A.P. en begint aan een duizelingwekkende afdaling. Om niet gelijk in het ravijn te storten besloot R.A.P. in 1914 met Volharding samen te smelten tot VRC (Volharding RAP Combinatie). Echte successen leverde dit echter niet op. Ondanks een jaar later Amstels zich bij VRC voegde en de clubnaam wijzigde in VRA (Volharding RAP Amstels) had dit helaas geen invloed op betere resultaten. Waar R.A.P. ooit eens het bolwerk van het Nederlandse voetbal was, strompelde en struikelde VRA zich nu door het anonieme voetballeven in de lagere regionen. In 1917 valt het doek definitief voor de voetballende leden van VRA en worden zij bedankt voor de bewezen diensten. VRA gaat zich na 1917 alleen nog maar bezighouden met waar het ooit mee begon: de beoefening van het edele cricketspel. Tot op de dag van vandaag is VRA nog steeds een vooraanstaande cricketvereniging, gehuisvest in het Amsterdamse Bos heeft het al vele landskampioenschappen mogen vieren.

In mei 1917, na de opheffing van de voetbaltak bij VRA namen enkele leden en vereerders van het aloude R.A.P. het initiatief om de naam R.A.P. te laten behouden voor het vaderlandse voetbal. Op 15 juni 1917 werd het nieuwe R.A.P. opgericht. Tot enkele weken later een bericht volgde van de KNVB dat deze naam niet mocht worden gevoerd, daar deze nog steeds aanwezig was in VRA en de clubnaam R.A.P. als rechtspersoon was beschermd. Ter verduidelijking, het betrof hier R.A.P. met puntjes in haar naam. De verenigingsnaam voor de doorstartende voetbalclub werd terstond gewijzigd in S.V. RAP, hetgeen snel en lenig betekent. Tot op heden een nog steeds een bloeiende vereniging. Alle credits voor het eerste kampioenschap, het veroveren van de KNVB beker, als van de eerste Europese titel liggen uiteraard bij de moederclub VRA. Maar dat het huidige S.V. RAP in één ademtocht genoemd kan worden met de palmares van het roemruchte R.A.P. is er een met gepaste trotsheid.