Rap Historie

10 mei 2015

WIJ ZIJN RAP 2

Met het oog op het komende 100 jarige bestaan van SV RAP zijn wij  in de historie gedoken van onze club.

In het in 2017 te verschijnen jubileumboek RAP 100 jaar wordt het allemaal uitvoerig beschreven maar we willen u nu alvast kort meenemen naar waar het ooit begon. Want de geschiedenis van RAP begint eigenlijk al op 14 november 1887 als de vereniging R.A.P. ontstaat.
R.A.P. is zeer succesvol want Nederlandse kampioenschappen worden behaald in de seizoenen 1891/1892, 1893/1894 en 1896/1897.

Deze kampioenschappen waren officieus maar worden wel meegerekend in de ranglijst aller tijden van de KNVB.

Naast deze drie kampioenschappen werd R.A.P. ook tweemaal officieel kampioen van Nederland, in de seizoenen 1897/1898 en 1898/1900. Met het behalen van het kampioenschap in 1898 werd R.A.P. de eerste officiele kampioen van Nederland.

Tevens werd in 1898 ook gestart met het bekertoernooi om de Holdert Cup (Telegraaf beker), welk toernooi nu nog steeds gespeeld wordt en bekend staat als de KNVB Beker.

Door het winnen van de finale in 1898 is R.A.P. ook de allereerste bekerwinnaar én winnaar van de eerste dubbel van Nederland. Door het zegevieren bij een groot internationaal toernooi in 1900 heeft R.A.P. ook de status gekregen van de eerste officiele Europese kampioen.
R.A.P. is in 1914 gefuseerd met Volharding tot V.R.C. (Volharding R.A.P.
Combinatie). In 1915 trad Amstels CC toe waarna de club verder ging als de vereniging V.R.A. (Volharding R.A.P. Amstels). In 1917 besloot de vereniging V.R.A. om te stoppen met haar voetbalactiviteiten waarna SV RAP in 1917 werd opgericht.

Onder de initiatiefnemers tot oprichting van SV RAP waren enkele oud leden van R.A.P. waarmee er min of meer een doorstart werd gemaakt van het aloude R.A.P.
Feit blijft dat het oude R.A.P. en het huidige sv RAP twee afzonderlijke verenigingen zijn en waren maar toch een behoorlijke affiniteit met elkaar hebben gehad.
Vermeldenswaardig om te weten is dat SV RAP eerst werd opgericht als SV R.A.P. maar later te horen kreeg van de KNVB dat dit niet mocht omdat de naam van R.A.P. aanwezig was in de verenigingsnaam V.R.A., waarna werd besloten om R.A.P. te wijzigen in RAP zonder de puntjes.

Overigens bestaat V.R.A. nog steeds en is een zeer vooraanstaande cricket vereniging in Nederland, en heeft haar domicilie in het Amsterdamse Bos.
Door het winnen van de eerste landstitel, de eerste KNVB Beker, daarmee ook de eerste winnaar van de dubbel in 1898 en daarnaast ook nog bekroond te zijn tot de eerste Europese kampioen in 1900 mogen we zeker met recht spreken van WIJ ZIJN RAP DE EERSTE DE BESTE

 

WIJ ZIJN RAP