Voor ons is het belangrijk dat onze leden met plezier kunnen voetballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van de voetbalsport vinden we belangrijk en SV RAP wil actief werken aan de bewustwording bij spelers, begeleiders, trainers, en ouders/verzorgers op dit vlak. Ons sportpark moet een ontmoetingsplaats zijn en blijven waar sporters gezamenlijk met plezier en voldoening kunnen voetballen. Dit vraagt om duidelijke regels.
SV RAP heeft daarom een sportiviteitscode opgesteld die hierbij kan helpen. Het bestuur en jeugdbestuur dragen deze code actief uit. Met name de spelers, de trainers, begeleiders/coaches en ouders/verzorgers hebben een belangrijke voorbeeldfunctie in het uitdragen en bewaken van deze code. Wij zijn van ervan overtuigd dat dat in ieders voordeel is.
De sportiviteitscode is hieronder in zeven hoofdstukken te lezen en tevens als PDF te downloaden.
Als SV RAP willen wij er aan bijdragen dat al onze leden met plezier kunnen voetballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Een vereniging waar iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht de voetbalcapaciteiten en (culturele) achtergrond. Normen en waarden bij de beoefening van de voetbalsport vinden wij enorm belangrijk en wij willen en zullen actief werken aan de bewustwording bij spelers, begeleiders, trainers, en ouders/verzorgers. Dit vraagt om duidelijke gedragsregels zodat ons sportpark een plek is en blijft waar sporters gezamenlijk en met plezier kunnen voetballen.
SV RAP heeft een sportiviteitscode opgesteld die hierbij kan helpen. Het bestuur, de commissies, de trainers, begeleiders en ouders/verzorgers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie voor wat betreft het uitdragen en bewaken van deze gedragsregels. En we zijn ons zeer bewust dat bij overtreding van de regels wij handelen moeten optreden en sancties kunnen volgen.
Veel leden zetten zich op positieve wijze in voor hun club. Van bestuurslid tot jeugdleider en van barmedewerker tot materiaalman. Hét fundament van iedere sportvereniging. Ze doen dat veelal met een hartverwarmende inzet. Het is belangrijk oog te hebben voor de inzet van al die vrijwilligers. Waardering hiervoor doet wonderen. En als er eens een foutje wordt gemaakt, is begrip belangrijk. Immers, wie werkt laat wel eens een steekje vallen. Het blijft mensenwerk!
Maar het kan ook gebeuren dat er rondom de voetbalvelden ook dingen die het voetbalspel en SV RAP in een kwaad daglicht stellen. Hierbij kan gedacht worden aan zaken als pesten, discriminatie, racisme, (seksuele) intimidatie en verbaal of fysiek geweld. “Voetballerij is een afspiegeling van de maatschappij” mag niet de dooddoener zijn waarmee “begrip” gevraagd wordt voor deze ontwikkelingen. Integendeel!
Deze Sportiviteitscode en het daaruit voorkomende beleid is erop gericht om excessen te voorkomen (preventief), maar ook, indien deze toch voorkomen, consequent handelend op te treden (correctief). Het instellen en actief communiceren vormt een duidelijk signaal naar alle leden en bezoekers van de club dat elke vorm van verbaal en/of fysiek geweld niet kan en niet zal worden getolereerd.
De sportiviteitscode geldt voor alle leden, spelers, trainers, coaches, vrijwilligers, begeleiders en ouders/verzorgers. Zowel voor de Jeugd en Senioren.
Doelstelling
SV RAP wil alle leden binnen hun persoonlijke mogelijkheden zo goed mogelijk laten voetballen. Enthousiasme, ontspanning en plezier zijn daarbij de belangrijkste elementen. Het streven is om alle teams op een dusdanig niveau aan de competitie te laten deelnemen dat voldoende uitdaging biedt om beter te gaan voetballen. Door een goed verenigingsgevoel willen we ervoor zorgen dat SV RAP een kindvriendelijke club is om trots op te zijn en waar de begeleiding positief en stimulerend is.
Over wie gaat het?
Iedereen die lid is, lid wil worden, dan wel als trainer / leider / vrijwilliger aan de slag wil, moet van de sportiviteitscode op de hoogte zijn. Voor jeugdleden geldt bovendien dat ook de ouders/verzorgers moeten weten welke regels er gelden. De sportiviteitscode moet door iedereen bij SV RAP worden uitgedragen en nageleefd. We moeten elkaar hierop kunnen en durven aanspreken. Goede omgangsvormen vormen het uitgangspunt voor ons handelen en voor niemand is er een uitzondering als het gaat om de sportiviteitscode. Iedereen doet mee aan het handhaven van de sportiviteitscode. Alle mensen die bij het voetballen bij onze club betrokken zijn moeten zich inzetten om alles rondom trainingen en wedstrijden goed en plezierig te laten verlopen.
Waarover gaat het?
Het gaat over hoe we met elkaar om willen gaan. En over regels. Het gaat over wat we normaal vinden en niet normaal vinden (normen en waarden). Maar ook war we doen als mensen (spelers, trainers, leiders, ouders) zich niet aan de regels van de sportiviteitscode houden. We nemen dan maatregelen!
Waarom een sportiviteitscode?
De sportwereld is de laatste jaren flink veranderd. Zo neemt de agressie rondom de velden toe en worden leden (zowel kinderen, als ouders, als senioren) steeds mondiger en ouders veeleisender. Voldoende redenen dus om met elkaar een aantal afspraken te maken.
We vragen nadrukkelijk aandacht voor gedragsregels tijdens en na de beoefening van de voetbalsport. Hieronder volgt een aantal algemene regels die zowel op het voetballen als op het gebruik en het betreden van het voetbalcomplex van toepassing zijn.
Wat zijn onze uitgangspunten?
Voetbal is een teamsport, die je met elkaar en met de tegenstander gezamenlijk beoefent. Zonder samenspel geen voetbal en zonder tegenstander geen voetbal:
Op en rond het sportcomplex
Het sportcomplex is van ons allemaal. Wees er zuinig op en zorg dat het netjes blijft. Om die reden zijn er in de kleedkamers en elders op het complex Huisregels van toepassing:
Degene die zich hier niet aan houdt wordt op dat gedrag aangesproken.
De spelers zijn, als de leden van SV RAP, de kern van onze club.
De speler:
De coach:
Van een begeleider wordt verder ook verwacht dat deze:
De taak van coach en teamleider overlappen elkaar enigszins.
De trainer:
Van een trainer wordt verder ook verwacht dat deze:
Bij onze vereniging verwachten we dat het gedrag en de invloed van de ouders/verzorgers langs de lijn positief en ondersteunend is.
De ouder/verzorger: