Verslag Toernooi St Pierre Eglise Oud RAP

12 juni 2019

Al jaren woont Jan Milders in de kop van Normandië. De voormalige linkerspits van het illustere RAP zaterdag 1 (1984 -2004) voetbalt thans bij de veteranen van  het plaatselijke Saint-Pierre-Eglise. Al enkele keren hebben oud Rappers acte de présance gegeven op het Pinkstertoernooi van St Pierre. Ook dit jaar was Rap daar weliswaar met een select groepje van oud eerste elftalspelers vertegenwoordigd. Naast Jan, speelde Ward van de Voort, Chiel de Wit en Hans de Lange, de robuuste captain van het zo gevreesde en alom gerespecteerde RAP Zaterdag 1. Aangezien de aanwezige  oud Rappers aan de verkeerde kant van de 50 zijn, werd  de harde kern aangevuld met twee jonge honden Olle de Wit en Paul Koolstra en twee Amerikaanse luchtmacht militairen Luiz en Gareth. Zeven tegen zeven over een half veld.

Het toernooi stond dit jaar in het teken van D-day. In 1944 twee weken na de invasie heeft de Amerikaanse luchtmacht in het Stade de la Masse  van St Pierre een wedstrijd gespeeld tegen St Pierre. 75 jaar na dato is die wedstrijd opnieuw gespeeld  in aanwezigheid van een enkele oude veteraan die bij die wedstrijd in juni van 1944 aanwezig was.

Het toernooi is het volksfeest van het plaatsjes St Pierre Eglise. Er wordt op hoog niveau (anders zouden we daar natuurlijk niet zijn) zowel de eerste als de tweede pinksterdag met veel passie en plezier gevoetbald. Het hele dorp loopt uit met eten,(mergeuz worstjes, sausice en vette Franse frites)  drinken (vooral veel bier) en met muziek is het toernooi het jaarlijkse hoogtepunt van de locale gemeenschap.

Bijzonder dit jaar was dat Hans de Lange officieel zijn actieve voetbalcarrière heeft beëindigd. Deze gelouterde voetballer, die veel betekent heeft niet alleen voor RAP Zaterdag 1 maar ook in zijn nadagen bij DRC Durgerdam, heeft met twee schitterde goals in zijn laatste wedstrijd nog eens laten zien, wat voor bijzondere voetballer nu alleen nog in de herinnering van ons zal voort leven. Fijn ook dat bij zijn afscheid zijn vrouw Carolien aanwezig kon zijn. Het is natuurlijk een groot verlies dat je voetbalinzicht en kunde niet meer  tussen de lijnen te zien zal zijn, maar hopelijk wil hij als coach de overgebleven actieve Rappers nog bijstaan.

We hebben het toernooi niet gewonnen. Wel heeft RAP in de 8 gespeelde wedstrijden (waarvan er vier werden gewonnen) laten zien dat zij garant staat voor attractief, aanvallend voetbal met flitsende combinaties met gogme en een solide verdediging. Met als betrouwbare sluit post onze Ward en voorin de snelle en onvoorspelbare Jan. Hans strooide met passes en rushes over het hele halve veld geassisteerd en bewonderd door de waterdragers Olle en Paul. Chiel viel helaas de eerste wedstrijd al geblesseerd uit.

Fijn dat de oud Rappers van het bestuur van RAP de prachtige de jubileumshirts hebben mogen lenen, waardoor RAP niet alleen haar geweldige voetbalkwaliteiten heeft kunnen tonen, maar dat ook nog in het mooiste shirt van het toernooi.